Koffie, een drankje dat dagelijks door miljoenen mensen wordt gedronken, is ook een van de populairste dranken ter wereld. Overal kun je koffie halen en drinken. De kwaliteit van de koffie wordt ook steeds beter. Zo is Fortune Coffee een van de toonaangevende koffieleveranciers van Nederland.Er zijn veel verschillende soorten koffie waaruit je kunt kiezen: er zijn koffiesoorten die licht en mild zijn, terwijl andere koffiesoorten donker en sterk zijn. Sommige koffiesoorten zijn zelfs gearomatiseerd of worden geleverd met toegevoegde ingrediënten zoals room of melk. De juiste koffie kan de perfecte manier zijn om de ochtend te beginnen, of de perfecte manier om de dag af te sluiten.

Is koffie goed voor je?

Koffie is goed voor je. Echt waar! Koffie heeft niet alleen veel voordelen voor de gezondheid, maar er zijn ook studies die aantonen dat koffie drinken je kan helpen gewicht te verliezen, je geheugen te verbeteren, het risico op diabetes te verminderen en zelfs je leven te verlengen. Dus de volgende keer dat iemand zegt dat hij niet van koffie houdt omdat het “te bitter” is, vertel hem dan hoe goed het is voor zijn gezondheid en dat hij het moet proberen. Maar ondanks al deze voordelen kan gewone koffie in grote hoeveelheden ongezond zijn vanwege het hoge cafeïnegehalte.

Het effect van koffie op je lichaam

Cafeïne is een stimulerend middel en het beïnvloedt het centrale zenuwstelsel. Wanneer cafeïne in de bloedbaan komt, blokkeert het adenosine, een chemische stof die ons slaperig maakt. Daardoor worden de hersenen gestimuleerd om langer wakker te blijven. De effecten van cafeïne houden 2-3 uur aan.

Wanneer we koffie drinken, kan onze lichaamstemperatuur met 3-5 graden stijgen, waardoor we meer gaan zweten dan normaal. Wanneer onze lichaamstemperatuur stijgt, raken we sneller uitgedroogd, zodat we meer water dan gewoonlijk moeten drinken om dat extra verlies te compenseren.

Koffie verhoogt de hartslag en de bloeddruk waardoor de hartspier harder moet werken. Dit kan gevaarlijk zijn voor mensen die al een hoge bloeddruk of hartziekte hebben.

Cafeïne zorgt er ook voor dat het lichaam adrenaline en dopamine vrijgeeft, die op hun beurt ons metabolisme versnellen, waardoor we sneller calorieën verbranden dan normaal. Zodra deze hormonen echter opgebruikt zijn, worden we sneller moe en uitgeput omdat ze niet worden aangevuld, in tegenstelling tot wanneer we geen koffie drinken

Het effect van koffie op je geest

Er gaat niets boven de geur van koffie om je dag goed te beginnen. Het is een stimulans voor je geestelijke vermogens. De cafeïne in koffie brengt je op gang en zorgt er ook voor dat je wakkerder bent, zodat je ’s ochtends in een productieve stemming kunt komen. Het aroma van koffie kan ook een geweldige manier zijn om je zintuigen wakker te maken en je alerter te laten voelen en klaar om de dag aan te pakken. De cafeïne in koffie kan veel verschillende reacties veroorzaken bij verschillende mensen, maar één ding is zeker: het helpt je lichaam een kick-start te geven, waardoor je de energie krijgt die nodig is om zelfs de meest ontmoedigende taken te volbrengen! Een perfect merk koffie voor je geest is Fortune Coffee.