Dit zijn de belangrijkste kruiden en specerijen om te kennen als het om thuis koken gaat.

Het loutere aantal verschillende kruiden en specerijen dat je tegenwoordig in kruidenierswinkels kunt vinden is genoeg om elke thuiskok het hoofd op hol te brengen. Ik denk zelfs dat de meeste thuiskoks een heel kleine comfortzone hebben als het op kruiden aankomt, en dat velen van ons best wat meer zouden kunnen vertakken!

En ik hoop dat met de blogpost van vandaag wat gemakkelijker voor je te maken! 🙂 Vandaag deel ik een lijst van 21 essentiële specerijen en kruiden die elke thuiskok in zijn keuken zou moeten hebben, samen met beschrijvingen van hun smaken, aroma’s, en hoe ze meestal gebruikt worden.

Gebruik rijst om je specerijen te leren kennen!

Om je inzicht in de specerijen en kruiderijen in je kasten te verdiepen, begin je zo vaak mogelijk gewone rijst als bijgerecht te serveren.

Telkens als je jezelf een schep rijst serveert, strooi je er een kleine hoeveelheid van een nieuwe specerij of smaakmaker over.

Door onbekende specerijen op rijst te proeven leer je meer over hun smaak dan een geschreven beschrijving ooit zou kunnen, en op den duur maakt deze praktijk van jou een ware specerijenexpert!

21 Essentiële kruiden en specerijen om in je keuken te bewaren

  1. Peterselie

Peterselie is een geweldig kruid voor dagelijks gebruik! Het geeft kleur en een pittige, licht peperige smaak die andere smaken aanvult.

  1. Salie

Salie heeft een kenmerkende smaak die ontbijtworstjes in gedachten brengt. Zijn muskusachtige smaak past goed bij appels en uien en als smaakmaker voor gevogelte en varkensvlees.

  1. Rozemarijn

Aromatische rozemarijn heeft vaak een dennenachtige kwaliteit. Het past goed bij gevogelte, lamsvlees en varkensvlees, en paart goed met andere kruiden zoals type, peterselie, en oregano.

  1. Tijm

Wat kruiden betreft, heeft tijm een aardsere smaak en aroma dan de meeste andere. Zijn warme en kamferige smaak (scherp, verkoelend, licht houtachtig) paart goed met rozemarijn, vooral om gevogelte of lamsvlees op smaak te brengen.

  1. Basilicum

Voor de meeste Italiaanse gerechten en ook veel Aziatische gerechten kun je niet fout gaan met de complexe zoetheid van basilicum. Het is perfect voor het kruiden van groenten, pasta’s, pizza’s, kazen, tomaten, en meer.

  1. Oregano

Oregano is ook thuis in de meeste Italiaanse gerechten, en in veel Mexicaanse gerechten ook. Het heeft een warme, licht bittere smaak die hartigheid en een lichte kick aan een gerecht geeft.

  1. Laurierbladeren

Deze aromatische blaadjes hebben een houtachtig aroma en smaakprofiel. Slechts een of twee blaadjes voegen complexiteit, rijkdom en diepte van smaak toe aan soepen, stoofschotels, en gestoofd vlees.

Probeer je onnodige uitstapjes naar de kruidenier te beperken? Leer hier hoe je 10 veel voorkomende voorraadkast nietjes thuis kunt maken!

Tip: specerijen kopen

  1. Italiaans kruidenmengsel

Een goed Italiaans kruidenmengsel combineert verschillende klassieke Italiaanse kruiden, zoals basilicum, marjolein, oregano, rozemarijn, en tijm. Gebruik dit mengsel om pastagerechten, pizza’s en gevogelte mee op smaak te brengen. Maak je eigen zelfgemaakte Italiaanse kruidenmengsel!

  1. Uienpoeder

Uienpoeder maakt het gemakkelijk om de smaak van uien te verwerken in situaties waarin je niet noodzakelijk een echte ui zou willen gebruiken. Gebruik het in rubs, dressings, marinades, en meer.

  1. Knoflookpoeder

Knoflookpoeder is nuttig om alle dezelfde redenen als uienpoeder, en veel zelfgemaakte kruidenmengsels gebruiken ze allebei!

  1. Kerriepoeder

Dit populaire kruidenmengsel bestaat meestal uit kurkuma, koriander, komijn, fenegriek, en andere kruiden die vaak in de Indiase keuken voorkomen. Zijn aardse smaak voegt complexiteit en rijkdom toe aan hartige gerechten.

  1. Mosterd

Gemalen mosterd geeft een pittige kick aan sauzen en rubs zonder al te veel hitte toe te voegen.

  1. Komijn

Komijn wordt vaak gebruikt in Mexicaanse recepten, en voegt een warme en rokerige kwaliteit toe aan gestoofde bonen en vlees. Het kan andere smaken gemakkelijk overheersen, dus gebruik het spaarzaam.

  1. Kaneel

Ceylon kaneel is zoet, warm en houtachtig, en het is een hoofdbestanddeel van veel bakrecepten. Het is veelzijdig genoeg om ook in hartige toepassingen goed te werken.

  1. Kruidnagels

Kruidnagels hebben een assertief aroma dat zowel peperig als kamferig is, fruitig en heet. Met een beetje kom je een heel eind!

  1. Nootmuskaat

Nootmuskaat heeft een warm, zoet aroma, en geeft diepte en complexiteit aan allerlei baksels en romige brouwsels. Past goed bij andere bakkruiden, en ook bij kardemom, gember, en foelie.

17 Van de beste manieren om spanstangen te gebruiken om georganiseerd te raken

Wil je je huis ontruimen en meer georganiseerd worden? Bekijk dan deze 17 briljant creatieve toepassingen voor spanstangen in elke kamer van je huis! Verder lezen

  1. Gember

Gember is een essentieel smaakprofiel in veel Aziatische keukens, en leent er zijn karakteristieke peperige en prikkelende smaak aan. Past goed bij gedroogde vruchten, noten, en andere bakkruiden.

  1. Rode Peper Vlokken

Rode pepervlokken maken het gemakkelijk om een pittige kick aan elk gerecht toe te voegen zonder het algemene smaakprofiel te veranderen of extra vocht toe te voegen. Je kunt ze vroeg in het kookproces verwerken, of er voor het opdienen wat over strooien als garnering.

  1. Paprika

De smaak en het aroma van paprika kunnen sterk variëren, van warm en delicaat tot heet en rokerig. Het is lekker over de meeste vleessoorten, groenten en peulvruchten.

  1. Cayenne

Cayenne is wereldwijd de meest gebruikte gemalen chilipeper, geliefd om zijn licht rokerige smaak en hitteverhogende capaciteiten. Het is een hoofdbestanddeel van veel chilipoeders, kerriepoeders, jerk kruiden, en andere kruidenmengsels.

  1. Chilipoeder

Chilipoeder is meestal gewoon een mengsel van populaire specerijen die in de Latijns-Amerikaanse keuken gebruikt worden, zoals gemalen ancho chilis, paprikapoeder, komijn, koriander, en cayennepeper. Lekker in chili, enchilada’s, en vele andere recepten.